02 marca 2024 21:17 | Aktualności
Na zajęciach uczniowie zapoznali się z różnymi obliczami dawnej kuchni i kulinariów. Przygotowali stół biesiadny, przy którym zasiedli w przebraniach według odpowiedniej hierarchii. Dostojnicy dworscy i goście po prawicy króla, a królowa i damy dworu po lewej stronie. Na lekcji omówiliśmy składniki i potrawy, które pojawiały się na stołach średniowiecznej i nowożytnej Europy.
Uczniowie w grupach analizowali teksty źródłowe, wybierali drogie i tanie potrawy pojawiające się na stole króla i poddanego. Oprócz smaku na dworskich stołach zwracano uwagę na kolor potrawy: zieleń uzyskiwano stosując pietruszkę, niebieski - bławatki i fiołki, czerwony - sok owocowy i sok z buraków, żółty - szafran.
Młodzież świetnie się bawiła, porównywała współczesną kulturę spożywania posiłków z biesiadami naszych przodków. Zaskoczyła ich hierarcha obowiązująca przy zasiadaniu przy stole, a także niektóre potrawy.
Inf. Monika Pestka-Lehmann
Aktualnie na stronie
przebywa 7 osób