Szkoła Podstawowa im. Tadeusza Kościuszki w Kwilczu

Aktualności

02 marca 2024 21:17 | Aktualności

Czy kiedyś jedzono inaczej niż dzisiaj? - czyli kolejny temat zrealizowany na lekcjach historii w ramach projektu "Dziecko z pasją"

Na zajęciach uczniowie zapoznali się z różnymi obliczami dawnej kuchni i kulinariów. Przygotowali stół biesiadny, przy którym zasiedli w przebraniach według odpowiedniej hierarchii. Dostojnicy dworscy i goście po prawicy króla, a królowa i damy dworu po lewej stronie. Na lekcji omówiliśmy składniki i potrawy, które pojawiały się na stołach średniowiecznej i nowożytnej Europy.

Uczniowie w grupach analizowali teksty źródłowe, wybierali drogie i tanie potrawy pojawiające się na stole króla i poddanego. Oprócz smaku na dworskich stołach zwracano uwagę na kolor potrawy: zieleń uzyskiwano stosując pietruszkę, niebieski - bławatki i fiołki, czerwony - sok owocowy i sok z buraków, żółty - szafran.

Młodzież świetnie się bawiła, porównywała współczesną kulturę spożywania posiłków z biesiadami naszych przodków. Zaskoczyła ich hierarcha obowiązująca przy zasiadaniu przy stole, a także niektóre potrawy.

Inf. Monika Pestka-Lehmann

Przeczytano: 123 razy. Wydrukuj|Do góry

Zdjęcia: